Domino V10 získává konkrétnější obrysy

V nedávném webcastu IBM informovala o konkrétních změnách, které se mají objevit v připravované verzi Domino V10. Tato verze by měla být, dle aktuálního plánu, k dispozici na konci letošního roku(2018).

Na co se tedy můžeme těšit?

  • databázový formát označovaný jako NSF získá zásadní obměnu s navýšením maximální hranice velikosti databáze na 256GB. Toto navýšení tak pomůže všude tam, kde se na tuto hranici aktivně naráželo.
  • fulltextové vyhledávání by mělo být rozšířeno o podporu vynikajícího systému Elasticsearch. Nejsou nicméně známy detaily technického řešení, jestli se bude jednat o zaintegrování do Notes klienta a nebo bude podporována pouze webová platforma.
  • Notes klient bude upraven tak, aby byl rychlejší a lépe vypadající
  • možnost tvorby a práce s týmovými kalendáři
  • jednoduchá integrace s Active Directory
  • prostředky pro vývoj aplikací budou rozšířeny o podporu node.js (pro tvorbu webových aplikací). Současné Xpages, jakožto proprietární technologie, zůstanou zachovány. Zaintegrováním node.js tak budou vyslyšeny mnohé hlasy hovořící o otevření vývojové části komunitním projektům.

Domino V10 je jedním z kroků, v rámci kterých další vývoj platformy převezme společnost HCL, jak jsme již před časem informovali. IBM se tak snaží rozptýlit obavy hovořící o konci celé platformy. Další vývoj tak nabírá konkrétních obrysů, v rámci platformy Domino2025 pak existuje dlouhodobější plán, jehož obrysy jsou nicméně nejasné.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *