HCL Domino/Notes 12 Beta2 – část 2.

V minulém příspěvku jsme zmiňovali základní novinky z připravované HCL Notes verze 12. K některým z nich se nyní vrátíme s dalšími komentáři.

  • rychlost – obecné subjektivní zrychlení se týká uživatelského rozhraní, přepínání mezi různými částmi systému a především pak v Notes Designerovi. Tyto změny však nicméně nemají vliv např. na rychlost práce s objemnými databázemi atp.

  • generování SSL certifikátů – HCL Domino získalo možnost generování SSL certifikátů přes službu Let’s Encrypt . Ta umožňuje prostřednictvím  API tuto tvorbu automatizovat a začlenit ji do jiných systémů. Služba není zpoplatněna a tak je její využití velmi výhodné. Certifikáty vydávané přes Let’s Encrypt mají platnost 3 měsíce, ale díky automatické obnově toto není problem. Administrátorům tak odpadá nutnost sledovat na svých Domino serverech platnost certifikátů a provádět jejich včasnou aktualizaci.

  • oblast webového vývoje zůstává opřena o systém Xpages, který je stále nedílnou součástí HCL Domino serveru. V této oblasti došlo k aktualizaci grafického rozhraní založeného na Twitter Bootstrapu, který je nyní podporován v aktuální verzi 4.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *