HCL Domino/Notes 12 Beta 3

Práce na HCL Domino/Notes 12 jsou v plném proudu a v blízké době očekáváme 3. betaverzi dostupnou k testování. Pro tuto daší betaverzi již HCL uvádí seznam změn, který je  dostupný zde.

Mezi zajimavé změny určitě patří:

ODS 55 odkaz
ODS je zkrazka  pro on-disk-structure a udává verzi formátu Notes databází. Jednotlivé formáty obsahují dílčí změny a převod existující databáze do aktuální ODS tyto nové vlastnosti v rámci Notes verze dovoluje použít. Finální Notes 12 přichází s ODS ve verzi 55, která bude umožňovat několik nových věcí:

  • Increase in allowed ACL entries – v současné verzi bylo možno do ACL databáze vložit cca. 950 záznamů. Nově je tento limit zvýšen na 65535. (pro aktivaci je potřeba do notes.ini vložit parametr: NSF_ENABLE_LARGE_ACL=1 ) 

  • Increase in size allowed for individual summary fields – v současné verzi byla maximální velikost tzv. „summary fields“ (což jsou ne-richtextová textová pole, číselná a datumová pole) 64kB. V nové verzi je tento limit zvýšen na 16MB. Pro aktivaci je potřeba provést speciální kompaktaci databáze popsanou v dokumentaci.

  • Increase in size allowed for individual non-summary fields – max. velikost richtextových polí se zvýšila na 1GB a velikost jednoho dokumentu pak na 4GB.

Synchronizace hesla s Active Directoryodkaz
Novinkou od verze Domino 12 je synchronizace hesla s Active Directory. Týkat se bude jak hesla v ID tak internetového hesla, uloženého v person dokumentu uživatele.

Backup a Restoreodkaz
Domino server bude rozšířen o task zajišťující zálohu a obnovu databází. Podporován bude celkový a inkrementální backup a jejich varianty. Obsluha je prováděna přes Backup databází a pomocí serverového tasku.

Notes Basic Client 64bit
Vychází první testovací verze 64 bitového Notes Basic klienta pro Windows. Zaměřena je na testování funkčnosti, spolupráce s existujícími rozšířeními apod.

Podporované jazyky
Čeština se dostává, jako jeden z 15 překladů,  do první vlny podporovaných jazyků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *