Google App Maker — 9. Spolupracujeme s G Suite

Chcete-li mít Google App Maker, musíte mít G Suite. Bližší informace na toto téma naleznete například zde, zde je již nebudeme zmiňovat. Co však zmínit musíme je, že Google App Maker je do rodiny Google produktů elegantně zaintegrován. Vývojáři mají nástroje k tomu, aby infrastrukturu Google aplikací mohli v App Maker aplikacích využít naplno.

V podstatě ke každé části G Suite, tak jak s ním uživatelé běžně pracují, existuje programové API, které dovoluje vývojářům v Google App Makeru tyto nástroje používat programově. V praxi to znamená, že jako součást vytvořené aplikace může vývojář vytvořit tabulku(spreadsheet), do ní vložit informace související s aplikací, tabulku naformátovat a poslat emailem nebo uložit na Google Disk. Vše na pozadí a bez přímého zásahu uživatele.

Programově lze také takto vytvořené dokumenty konvertovat do stažitelných formátů typu MS Office, PDF.

Obdobným způsobem lze pracovat s ostatními částmi G Suite. API je rozsáhlé, dokumentace dostatečná a intuitivní. Námi vytvářené aplikace v Google App Makeru tímto získávají mnoho technických možností, jak toto vše využít.

Zajímavou možností je pak programově pracovat s Google Diskem, informace z něj číst, zapisovat do složek apod. Vše samozřejmě se zabezpečením, které Google Disk poskytuje.

A protože těch možností je opravdu nespočet, přidáme ještě jednu. Z dat které v aplikaci máme, můžeme vytvořit grafy a ty následně zobrazovat. Můžeme si tak vytvořit grafické reporty z dat naší aplikace a ty třeba sdružit do Dashboardu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *