Google App Maker – 2. Základní koncept

Google — jeden účet

Google App Maker je přirozeně zaintegrován do infrastruktury aplikací Googlu. K jeho použití však potřebujete licenci typu “G Suite Business” nebo “G Suite Enterprise”, která je o něco dražší. Získáte však nástroj, kterým nahradíte jiné, nepoměrně dražší aplikační platformy (IBM/Lotus Notes, Sharepoint apod.). Pokud již základní licenci na G Suite máte, můžete ji upgradovat na vyšší, pokud licenci nemáte, zakoupením “G Suite Business” nebo “G Suite Enterprise” kromě Goole App Makeru získáváte i celou sadu “základního” Google systému: Gmail, Google Dokumenty, Google Disk atd.

Hostování na prověřené infrastruktuře

Aplikace vytvořené Google App Makerem jsou automaticky hostovány na infrastruktuře Googlu. Technicky tuto věc vlastně ani neřešíte, vytvoříte jen aplikaci a ta prostě běží v cloudu. Odpadnou tak náklady na provoz vlastního serveru a s tím spojené infrastruktury.

Uživatelské rozhraní — Material Design

Výrazným rozpoznávacím prvkem Google aplikací je specifické uživatelské rozhraní. Jednotnost toho rozhraní umožňuje uživatelům jednoduchý přechod z jedné aplikace do jiné, intuitivní způsob ovládání který je sjednocován mezi desktopovou a mobilní platformou. Za tímto rozhraním stojí tzv. Material Design, který pro vykreslování aplikace používá i Google App Maker. Vytvořené aplikace tak svým vzhledem a způsobem ovládání odpovídají zaběhnutým standardům a uživatelům nečiní jejich používání potíže.

Uživatelské rozhraní aplikace je vytvářeno přímo v prohlížeči vizuálním způsobem. K dispozici je velká plejáda ovládacích prvků, vývojář tak má k dispozici vše pro tvorbu moderního uživatelského rozhraní.

Možnosti skriptování — AppScript

Aplikace samozřejmě není jen namalované uživatelské rozhraní. Výkonné jádro musíte naprogramovat a k tomu slouží tzv. “AppScript”. Jedná se o univerzální, na JavaScriptu založený, jazyk s velmi širokou podporou různých API umožňující práci s produkty rodiny Google. Pomocí AppScriptu tak můžete ovlivňovat co se vám zobrazí na obrazovce, pomocí AppScriptu posíláte emaily, vytváříte PDF , komunikujete s externími službami a nebo např. s Google Diskem. K dispozici je taktéž rozsáhlé API pro práci s Google Dokumenty. Toto zázemí umožňuje vytvářet sofistikované aplikace s poměrně rozsáhlou funkčností.

Databáze — kde budou uložena vaše data?

Pokud jste dočetli až sem, může vás napadnou ještě jedna otázka: “Kde jsou uložena vaše data”? Google App Maker zde nabízí několik možností. Tou základní je použití tzv. “Google Drive Table” tzn. tabulky uložené v souboru na vašem Google Disku. Pokud aplikace přesahuje kapacitu nebo možnosti toho typu úložiště, můžeme přejít na cloudové “Google Cloud SQL” a nebo se můžeme napojit na externí(vlastní) databázový systém typu MySQL, Microsoft SQL Server nebo Oracle.

Rychlý vývojářský proces

Koncept vývoje přímo v prohlížeči na “živé” aplikaci umožňuje rychle reagovat na potřebu implementace nových aplikací nebo jejich změn. Použitím Google App Makeru nemusíme přemýšlet, kdo nám nainstaluje server, kdo se bude starat o databázi a její běh a zálohování. Nemusíme řešit agendu kolem bezpečné autentizace uživatelů a v neposlední řadě získáme nástroj, jehož výsledek(aplikace) zapadne vizuálně a způsobem ovládání do rodiny produktů Googlu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *