Google App Maker — 10. Databáze

Aplikace vytvářené pomocí Google App Makeru jsou datově orientované. A data musejí být někde uložena. V rámci App Makeru máme několik možností, kam data budou ukládána:

  • Google Cloud SQL — Cloud SQL je již placenou volbou úložiště, jak název napovídá, jedná o SQL provozované na infrastruktuře Googlu. Z pohledu provozovatele aplikace se jedná o více méně bezobslužnou věc, za což se pak Googlu platí. Cenové informace jsou například zde, v dokumentaci k App Makeru pak najdeme poznámku, že náklady na provoz CloudSQL jsou zanedbatelné.
  • externí SQL — další možností je provozovat datovou část na vlastní infrastruktuře. Podporovány jsou systémy MySQL, MS SQL a Oracle. Zde již máme úložiště dat zcela ve vlastní režii.

Mezi úložišti je možné v určité míře přecházet. Zde ještě poznamenáme, že data z těchto úložišť lze exportovat do běžných řádkových formátů pro nějaké další zpracování nebo případnou migraci.

Databázové informace z našich aplikací jsou organizovány do tabulek a políček, které jsou součástí tabulky. Z pohledu nastavení a uživatelského rozhraní pak s tímto analogicky pracujeme. Podporovány jsou různé datové typy, ale i např. relace mezi tabulkami, tak jak je známe ze světa klasického SQL.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *